7 Ιαν 2011

Βήματα προς μία πιο αντικειμενική διάγνωση του Αυτισμού

Από ScienceDaily (2/12/2010)

Ερευνητές στο Νοσοκομείο McLean (Harvard) και το Παν/μιο της Utah ανέπτυξαν το καλύτερο μέχρι στιγμής «βιολογικό» τεστ για τη διάγνωση του Αυτισμού, που βασίζεται σε Μαγνητική Τομογραφία [MRI]. Το τεστ εντόπισε με ακρίβεια της τάξης του 94% άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.
Το τεστ το οποίο μετρά διαφοροποιήσεις στην δικτύωση του εγκεφάλου, θα μπορούσε κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις υποκειμενικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση  του αυτισμού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online 2 Δεκεμβρίου στο Autism Research.
“Αν και το τεστ δεν είναι ακόμα έτοιμο για κλινική χρήση, τα ευρήματα είναι από τα πιο πολλά υποσχόμενα μέχρι στιγμής» δήλωσε ο Nicholas Lange, ScD, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και διευθυντής του εργαστηρίου  Neurostatistics Laboratory στο Νοσοκομείο McLean. «Είναι γεγονός πως διαθέτουμε πλέον νέους τρόπους για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις βιολογικές βάσεις του αυτισμού και σχετικά με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με τη διαταραχή» προσέθεσε η Janet Lainhart, MD, από την Ερευνητική Ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Utah.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τεστ σε δύο ομάδες συμμετεχόντων. Μία ομάδα αποτελείτο από άτομα τα οποία προηγουμένως είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας με χρήση της υποκειμενικής κλίμακας αξιολόγησης που χρησιμοποιείται σήμερα. Η κλίμακα αυτή βασίζεται στην άμεση αξιολόγηση των ατόμων καθώς και σε ερωτηματολόγια προς τους γονείς σχετικά με τις ικανότητές τους σε πληθώρα δεξιοτήτων, όπως γλωσσικών, κοινωνικών, κλπ. Η δεύτερη ομάδα αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου και αποτελείτο αποκλειστικά από άτομα με φυσιολογική ανάπτυξη.
Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε έναν Μαγνητικό Τομογράφο ο οποίος είχε ειδικά προγραμματιστεί να είναι ευαίσθητος στη μέτρηση του υγρού που εντοπίζεται κατά μήκος των νευρωνικών αξόνων ώστε να μετρήσει μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της «καλωδίωσης» του εγκφάλου. Το τεστ Lange-Lainhart χρησιμοποιεί Diffusion Tensor Imaging [Απεικόνιση Τανυστή Διάχυσης].
«Παρέχει απεικονίσεις και μετρήσεις των μικροσκοπικών ινωδων δομών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γλώσσα, την κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις μεταξύ των εγκεφάλων των αυτιστικών και των φυσιολογικά αναπτυσσόμενων ατόμων» είπε ο Lange. Το τεστ διέκρινε τα άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί με αυτισμό με ακρίβεια 94%. Μία επαναληπτική έρευνα που με διαφορετικούς συμμετέχοντες έδειξε τα ίδια υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Η ερευνητική ομάδα θα προβεί σε νέες μελέτες και θα ελέγξει το τεστ με περισσότερα δεδομένα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι επόμενες μελέτες θα εξετάσουν ασθενείς που πάσχουν από βαριές μορφές αυτισμού και ασθενείς με εγκεφαλικές διαταραχές όπως γλωσσικές διαταραχές, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής -Υπερκινητικότητας (ADHD) και ψυχαναγκαστικής – καταναγκαστικής διαταραχής (O.C.D.).
Εφόσον το τεστ αποδειχθεί αξιόπιστο και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τις συνήθεις υποκειμενικές και χρονοβόρες / ψυχοφθόρες μεθόδους διάγνωσης του αυτισμού. Θα μπορούσε επίσης κάποια μέρα να μας αποκαλύψει πώς αναπτύσσεται ο αυτισμός. «Μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα πως η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, και έτσι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες» δήλωσε ο Δρ. Lainhart.



Δημοσίευμα:
Nicholas Lange, Molly B. DuBray, Jee Eun Lee, Michael P. Froimowitz, Alyson Froehlich, Nagesh Adluru, Brad Wright, Caitlin Ravichandran, P. Thomas Fletcher, Erin D. Bigler, Andrew L. Alexander and Janet E. Lainhart (2010). Atypical diffusion tensor hemispheric asymmetry in autism. Autism Research, 2 Dec 2010 DOI: 10.1002/aur.162

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...