22 Μαΐ 2011

Τα βρέφη θυμούνται μελωδίες που άκουγαν πριν γεννηθούν [ΕΡΕΥΝΑ]

Όλες οι μανούλες το υποψιαζόμασταν. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και πειραματικά:
Βρέφη λίγων εβδομάδων φαίνεται πως θυμούνται και αναγνωρίζουν μία μελωδία την οποία άκουγαν συχνά όσο ήταν στην κοιλιά της μαμάς τους, κατά τις 3 τελευταίες εβδομάδες της κύησης.
Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Carolyn Granier-Deferre (Πανεπιστήμιο Paris Descartes, Γαλλία) και οι συνεργάτες της ζήτησαν σε 50 γυναίκες να αναπαράγουν μία ηχογραφημένη μελωδία δύο φορές ημερησίως από την 35η έως την 37η εβδομάδα της κύησης. Όταν πια τα βρέφη ήταν ενός μηνός, οι ερευνητές τα κάλεσαν στο εργαστήριο και, ενόσω αυτά κοιμόταν, τους παρουσίασαν την ίδια μελωδία (με καθοδικό μελωδικό σχήμα) και μία άλλη με ανοδικό μελωδικό σχήμα, ενώ παράλληλα μετρούσαν τους καρδιακούς τους παλμούς.
Οι δύο μελωδίες: Η πρώτη με ανοδικό μελωδικό σχήμα, η δεύτερη με καθοδικό.
Κατά μέσο όρο, οι καρδιακοί παλμοί των βρεφών μειώνονταν κατά δώδεκα χτύπους το λεπτό όταν άκουγαν τη γνώριμη καθοδική μελωδία, και μόνο κατά πέντε ή έξι χτύπους όταν άκουγαν την άγνωστη μελωδία (βλ. πράσινες γραμμές στο γράφημα στη συνέχεια). Το αποτέλεσμα αυτό ερμηνεύεται ως μεγαλύτερη εστίαση της προσοχής των βρεφών στη γνωστή μελωδία. Αντιθέτως, σε μία ομάδα βρεφών τα οποία δεν είχαν εκτεθεί προγενετικά στο άκουσμα της καθοδικής μελωδίας, η μείωση των παλμών τους ήταν αντίστοιχη τόσο στο άκουσμα της καθοδικής μελωδίας, όσο και της ανοδικής.


Γνωρίζουμε πως η ανθρώπινη ακοή αναπτύσσεται σταδιακά κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Τα τελειόμηνα έμβρυα μπορούν να αντιληφθούν και να διακρίνουν πολλές από τις ακουστικές ιδιότητες των ήχων και να επεξεργαστούν σύνθετα ακουστικά σήματα. Για παράδειγμα γνωρίζουμε πως τα νεογνά ήδη 'γνωρίζουν' πολλά σχετικά με τη μητρική τους γλώσσα (τον ρυθμό, τη μελωδία της, κλπ.).
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν όχι μόνο πως η απλή έκθεση των εμβρύων σε σύνθετα ερεθίσματα (βλ. μουσική) μπορεί να επηρεάσει την ακουστική τους αντίληψη, αλλά και πως τα νεογνά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να θυμούνται, εκτός από γλωσσικά, μουσικά ερεθίσματα επίσης. Τα ευρήματα είναι σημαντικά για μία περαιτέρω κατανόηση του πρώιμου ρόλου της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών. 


Βιβλιογραφική αναφορά (κατεβάστε το άρθρο ΕΔΩ):
Granier-Deferre, C., Bassereau, S., Ribeiro, A., Jacquet, A., & DeCasper, A. (2011). A Melodic Contour Repeatedly Experienced by Human Near-Term Fetuses Elicits a Profound Cardiac Reaction One Month after Birth PLoS ONE, 6 (2). DOI: 10.1371/journal.pone.0017304


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...