20 Δεκ 2010

Η μουσική της Γλώσσας

Απόσπασμα από δημοσίευμα στο Scientific American, Mind, 24 Ioυνίου 2010

Η μήτρα της μητέρας είναι ένας κόσμος γεμάτος μουσική. Ακόμα και αν η μητέρα δεν τραγουδά ή δεν ακούει μουσική, η μουσική της ομιλίας της γίνεται αντιληπτή από το έμβρυο. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τις μελωδίες που η μητέρα του αρθρώνει ακόμα και αν αυτές παραμορφώνονται μέχρι να φθάσουν σε αυτό. Οι μελωδίες αυτές αποτελούν θεμέλιο για τη δημιουργία του δεσμού μεταξύ της μητέρας και του βρέφους καθώς και για την ανάπτυξη της γλώσσας.
Από τις απαρχές της ζωής, η μουσική και η ομιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Την μεταξύ τους σχέση διερευνά η Ψυχολόγος Diana Deutch από το Παν/μιο της California, San Diego, στο τελευταίο τεύχος του Scientific American Mind. 
Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στον επιτονισμό (μελωδία) της γλώσσας μας βοηθούν στη μάθηση της γλώσσας και στην ερμηνεία των προθέσεων των άλλων όταν μας μιλούν. Ο 'συντονισμός' των αυτιών μας νωρίς στη ζωή επηρεάζει τον τόνο της φωνής μας -και είναι τόσο αλληλένδετος με τη γλώσσα που η μητρική μας γλώσσα επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μουσική.
[...]
Η μουσική φύση της γλώσσας μεταφέρει συγκινήσεις και νοήματα. Όταν είμαστε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι, μιλάμε ταχύτερα και χρησιμοποιούμε υψηλότερους τόνους. Όταν είμαστε θλιμμένοι, μιλάμε πιο αργά, με μία βαθύτερη και πιο μονότονη φωνή.
Οι γονείς με φυσικό τρόπο υπερβάλλουν τη μουσική των συλλαβών τους όταν μιλάνε στα μωρά -και τα μωρά λαμβάνουν το μήνυμα, σε όλες τις γλώσσας, ακόμα και αν ακόμη δεν γνωρίζουν τη σημασία των λέξεων. 
[...]
Η μουσική είναι τόσο συνδεδεμένη με τη γλώσσα ώστε η αντίληψη της μελωδίας είναι κρίσιμη για την ικανότητά μας να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τι εννοούν και τι αισθάνονται οι άλλοι όταν μας μιλούν. Και αντιστρόφως, μαθαίνοντας να μιλάμε, συντονίζουμε τα αυτιά μας στη μουσική.
[...]
>>> Δείτε το slideshow: Scientific American


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...