Oι Sievers et al.(2013) εκπόνησαν μία ενδιαφέρουσα μελέτη για να ελέγξουν την υπόθεση πως η μουσική και η κίνηση μοιράζονται μία κοινή δομή που στηρίζει ισοδύναμες και καθολικές συναισθηματικές εκφράσεις.
Σχεδίασαν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πληροφορικής, το οποίο χρησιμοποιούσε οριζόντιους ολισθητές (slider bars) μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες μπορούσαν να προσαρμόσουν ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, ή μία μπάλα που αναπηδούσε ως προς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: συχνότητα/ρυθμός, κανονικότητα ρυθμού, κατεύθυνση, μέγεθος βαθμίδας (step size) και αρμονία/υφή.
Οριζόντιοι ολισθητές για τη ρύθμιση της κίνησης και της μουσικής |
Δόθηκε η οδηγία στους συμμετέχοντες να αφιερώσουν όσο χρόνο χρειάζονταν για να προσαρμόσουν το πρόγραμμα (μουσική ή μπάλα) ώστε να εκφράζει πέντε συγκινήσεις: 'θυμωμένο', 'χαρούμενο', 'ειρηνικό', 'θλιμμένο' και 'φοβισμένο'. Μία ομάδα συμμετεχόντων προσάρμοσε την κινούμενη μπάλα και η άλλη την μουσική. Το πείραμα αυτό χορηγήθηκε σε φοιτητές πανεπιστημίου των ΗΠΑ, καθώς και σε μία πολιτισμικά απομονωμένη μειονότητα στην βόρεια Καμπότζη, των οποίων η μουσική διέφερε ριζικά από την Δυτική μουσική (διαφορετικές κλίμακες, διαφορετικά όργανα, με άλλο σύστημα τονικής αρμονίας...).
Από την περίληψη του άρθρου:
Τα πειράματα αποκάλυψαν τρία πράγματα: (i) κάθε συναίσθημα εκπροσωπήθηκε από ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών, (ii) κάθε συνδυασμός εξέφρασε την ίδια συγκίνηση τόσο στην μουσική και την κίνηση, και (iii) η κοινή αυτή δομή μεταξύ μουσικής και κίνησης ήταν εμφανής εντός και μεταξύ των πολιτισμών.
Βιβλιογραφική αναφορά:
Beau Sievers, Larry Polansky, Michael Casey, and Thalia Wheatley. Music and movement share a dynamic structure that supports universal expressions of emotion. PNAS 2013 110: 70-75.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...