17 Δεκ 2014

Η επίδραση της μουσικής εκπαίδευσης στη μνήμη [ΕΡΕΥΝΑ]

Νέα έρευνα καταδεικνύει πως οι επαγγελματίες μουσικοί διαθέτουν καλύτερη βραχύχρονη και μακρόχρονη μνήμη σε σχέση με τους μη-μουσικούς. Επιπλέον, οι εγκέφαλοί τους αντιδρούν πιο γρήγορα σε περιοχές που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και την προσοχή.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της 'Society for Neuroscience' που έλαβε χώρα στην Washington τον Νοέμβριο 2014 (Schaeffer et al., 2014, η περίληψη της παρουσίασης ΕΔΩ).


Ο Δρ. Park, υπεύθυνος της έρευνας, δήλωσε: 'Όσοι έχουν λάβει μουσική εκπαίδευση είναι γνωστό πως επεξεργάζονται τα γλωσσικά ερεθίσματα γρηγορότερα από τους μη-μουσικούς, ενώ προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει πως οι μουσικοί έχουν πλεονεκτήματα και στη μνήμη εργασίας. Αυτό που ήθελα να μάθω είναι κατά πόσο υπάρχουν πλεονεκτήματα τόσο στην απομνημόνευση λέξεων, όσο και εικόνων, καθώς και αν τα πλεονεκτήματα αυτά επεκτείνονται και στη μακρόχρονη μνήμη'. 
Μια σειρά εικόνων και λέξεων προς απομνημόνευση χορηγήθηκαν σε 14 επαγγελματίες μουσικούς που έλαβαν μέρος στη μελέτη -όλοι έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο επί 15 χρόνια.
Ενόσο εκτελούσαν το γνωστικό έργο, οι νευρικές αποκρίσεις μετρήθηκαν με Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΕΕG). Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα 15 μη-μουσικών.

Οι μουσικοί έδειξαν πλεονέκτημα στην βραχύχρονη συγκράτηση τόσο των εικόνων, όσο και των λέξεων, ωστόσο τα μακρόχρονα πλεονεκτήματα αφορούσαν μόνο στα εικονικά ερεθίσματα. Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας των μουσικών, επίσης, έδειξαν πως η νευρική τους απόκριση ήταν ταχύτερη από αυτή των μη-μουσικών. Ειδικότερα, περιοχές του μέσου μετωπιαίου λωβού, που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, αντιδρούσαν ταχύτερα κατά ένα δεύτερο ή ένα τρίτο του δευτερολέπτου. Σε βρεγματικές περιοχές, οι οποίες σχετίζονται με τις αισθήσεις, τη μνήμη και την προσοχή, η νευρική απόκριση ήταν μέχρι και ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από αυτή των μη μουσικών.

Η μελέτη αυτή εισφέρει νέα δεδομένα στην ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τα οφέλη της μουσικής παιδείας στις γνωστικές μας ικανότητες.

[Και μία σχετική έρευνα για παιδιά σχολικής ηλικίας με μουσική εκπαίδευση: Καραπέτσας κ.σ. (2011)]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...