26 Σεπ 2012

Κατανόηση λέξεων από τους 6 μήνες [ΕΡΕΥΝΑ]

Ένα βρέφος συμμετέχει στο πείραμα 
αναγνώρισης λέξεων. Η μητέρα του 
επαναλαμβάνει τις προτάσεις που μόνο 
εκείνη ακούει μέσω ακουστικών 
και έχει σκεπασμένα τα μάτια ώστε μόνο 
το βρέφος να βλέπει τις εικόνες που 
εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.
Μία νέα μελέτη (Bergelson & Swingley, 2012) δείχνει πως ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, τα βρέφη φαίνεται πως γνωρίζουν -τουλάχιστον κατά έναν πολύ γενικό τρόπο- τη σημασία αρκετών καθημερινών λέξεων όπως αυτών που περιγράφουν μέρη του σώματος και τροφές. Η μελέτη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα άποψη πως μόνο μετά τους 9 μήνες τα βρέφη αρχίζουν να μαθαίνουν το νόημα κάποιων λέξεων.
Η αναγνώριση των πρώτων λέξεων λαμβάνει χώρα σχεδόν ταυτόχρονα με την ικανότητα των βρεφών να παράγουν τις πρώτες τους συλλαβές (βάβισμα) περίπου στην ηλικία των 6  μηνών, ισχυρίζονται οι συγγραφείς της μελέτης. Παρότι οι πρώτες λέξεις των βρεφών δεν κάνουν την εμφάνισή τους πριν τους 12 μήνες, τα βρέφη ήδη από τους 6 μήνες φαίνεται πως αναγνωρίζουν κάποιες λέξεις που η μητέρα τους προφέρει μέσα σε απλές προτάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω πείραμα έλαβαν μέρος 33 βρέφη ηλικίας 6-9 μηνών και 50 νήπια ηλικίας 10-20 μηνών.  Τα βρέφη κάθονταν στα γόνατα των μητέρων τους και κοιτούσαν την οθόνη ενός υπολογιστή στην οποία προβάλλονταν ζεύγη φωτογραφιών. Ήδη από τους 6 μήνες, τα βρέφη εστίαζαν το βλέμμα τους σημαντικά περισσότερο στις 
εικόνες  που έδειχναν διάφορες τροφές και μέρη του σώματος όταν η μητέρα τους πρόφερε τα ονόματά τους, παρά στις άλλες εικόνες που παρουσιάζονταν ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη. Για παράδειγμα, κοίταζαν για περισσότερο χρόνο την εικόνα που έδειχνε 'μαλλιά' η οποία εμφανιζόταν ταυτόχρονα με την εικόνα μιας 'μπανάνας' όταν η μαμά τους έλεγε 'Κοίτα τα μαλλιά', ενώ κοίταζαν περισσότερο την εικόνα της 'μπανάνας' που εμφανιζόταν μαζί με την εικόνα που έδειχνε 'μαλλιά' όταν η μαμά τους έλεγε: 'Κοίτα την μπανάνα'. Τα βρέφη, επίσης, εστίαζαν περισσότερο στη 'μύτη' ενός ολόκληρου γυναικείου προσώπου, όταν η μητέρα τους έλεγε 'Βλέπεις τη μύτη;'
Το εύρημα αυτό δείχνει πως ήδη από τους 6-9 μήνες τα βρέφη μπορούν να απομονώσουν μία λέξη η οποία εμφανίζεται μέσα σε μία απλή καθημερινή πρόταση, να σχηματίσουν συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων ήχων και αντικειμένων και να θυμηθούν αυτές τις συσχετίσεις στην κατάλληλη περίσταση.
'Εικάζουμε πως η ανθρώπινη επιθυμία για τη δόμηση κοινωνικών δεσμών, εκ μέρους των γονέων και των βρεφών τους, είναι ένα βασικό συστατικό της πρώιμης μάθησης λέξεων' δηλώνει η Bergelson.

Πρόσβαση στο άρθρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...