26 Ιουν 2012

Μουσική υπνοπαιδεία... [ΕΡΕΥΝΑ]

Ο ευεργετικός ρόλος του ύπνου στη μνήμη, την μάθηση, τη λύση προβλημάτων, κλπ. είναι τεκμηριωμένος. Ένα νέο πείραμα (Antony et al. 2012, βλ. αναφορά στη συνέχεια), έδειξε πως το άκουσμα μουσικών ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται πως βελτιώνει την εκ των υστέρων εκτέλεση των μουσικών αυτών κομματιών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξασκήθηκαν στο παίξιμο δύο διαφορετικών μουσικών σκοπών με το πάτημα πλήκτρων. Στη συνέχεια, κοιμήθηκαν για λίγη ώρα (90 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του σύντομου αυτού ύπνου ακουγόταν ο ένας μόνο από τους δύο μουσικούς σκοπούς που είχαν μάθει ενόσω ήταν ξύπνιοι. Με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος το οποίο κατέγραφε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι ερευνητές διασφάλισαν πως οι συμμετέχοντες πράγματι άκουγαν το μουσικό αυτό κομμάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου βραδέων κυμάτων -ο οποίος έχει προγενέστερα συσχετισθεί με την παγίωση των αναμνήσεων. 
Ακολούθως, βρήκαν πως οι συμμετέχοντες έκαναν λιγότερα λάθη στο πάτημα των πλήκτρων όταν κλήθηκαν να παίξουν τη μελωδία που άκουγαν ενόσω κοιμόταν, σε σύγκριση με τη μελωδία που δεν ακούστηκε καθόλου κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προτείνουν πως οι ακουστικές πληροφορίες που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας μπορούν να ενισχύσουν επιλεκτικά σύνθετες κινητικές δεξιότητες που σχετίζονται με αυτές, ενώ επιβεβαιώνουν τη σημασία του ύπνου στη βελτίωση της μνήμης.

Βιβλιογραφική αναφορά:
Antony, J.W., Gobel, E.W., O'Hare, J.K., Reber, P.J., & Paller, K.A. (2012). Cued Memory Reactivation During Sleep Influences Skill Learning. Nature Neuroscience, June 24, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...