13 Δεκ 2011

Αλτρουιστικά τρωκτικά [ΑΡΘΡΟ]

Και μιλώντας για αλτρουισμό στα βρέφη, να που και τα ποντικάκια μας εκπλήσσουν 
[Βλ. επίσης παλαιότερη ανάρτηση για τους χιμπατζήδες]

Αναδημοσίευση από 'ΤΟ ΒΗΜΑ' [09/12/2011]

Τα ποντίκια είναι αλτρουιστές: Βοηθούν άλλα ποντίκια που κινδυνεύουν και μοιράζονται μαζί τους την τροφή τους.
Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι από τα πιο κακά όντα στον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται, τα ποντίκια έχουν μια πολύ καλή πλευρά που θα ζήλευαν πολλοί άνθρωποι: διαθέτουν αλτρουιστική συμπεριφορά και μάλιστα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Πειράματα που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα ποντίκια σπεύδουν να βοηθήσουν άλλα ποντίκια που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ επίσης μοιράζονται μαζί τους την τροφή τους.
Τα πειράματα
Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου οι οποίοι φυλάκισαν κάποια ποντίκια σε κλουβιά και κοντά τους άφησαν άλλα ποντίκια στα οποία παρείχαν πλήρη ελευθερία. Είδαν ότι τα  «ελεύθερα» ποντίκια πήγαιναν και έβγαζαν από το κλουβί τους τα φυλακισμένα. 
Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν απέτυχαν να αποσπάσουν την προσοχή των ελεύθερων ποντικιών προσφέροντας τους τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποντίκια δεν δελεάστηκαν και πήγαν να απελευθερώσουν τα άλλα φυλακισμένα ποντίκια πριν ασχοληθούν με την τροφή. 
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις κάποια ποντίκια επέδειξαν ακόμη πιο αλτρουιστική συμπεριφορά «καπαρώνοντας» πρώτα την τροφή που τους προσφέρθηκε και πηγαίνοντας στη συνέχεια να ελευθερώσουν τα φυλακισμένα ποντίκια και να μοιραστούν μαζί τους την τροφή τους. «Η δήλωση που κάνουν τα ποντίκια είναι ότι η ελευθερία τους είναι το ίδιο σημαντική με την απόκτηση τροφής. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη» αναφέρει η Πέγκι Μέισον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...