6 Οκτ 2011

Εγκάρδια επικοινωνία [ΕΡΕΥΝΑ]

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως κατά την αλληλεπίδραση 3μηνων βρεφών με τις μητέρες τους, εκτός από τον ήδη γνωστό συγχρονισμό κινήσεων, εκφράσεων και εκφωνημάτων, λαμβάνει χώρα και συντονισμός των χτύπων της καρδιάς τους!

Από την Περίληψη του άρθρου*: 
[...] Οι μητέρες και τα 3μηνα βρέφη τους παρατηρήθηκαν σε συνθήκες αλληλεπίδρασης πρόσωπο-με-πρόσωπο και καταγράφηκε ο ρυθμός της καρδιάς τόσο της μητέρας, όσο και του βρέφους. Η μικροανάλυση των συμπεριφορών των ζευγών περιείχε επεισόδια συγκινησιακού, φωνητικού και βλεμματικού συνγχρονισμού. H ανάλυση 'χρονοσειρών' [time-series analysis] έδειξε πως μητέρες και βρέφη συντονίζουν τους χτύπους της καρδιάς τους με διαστήματα της τάξης του 1 δευτερολέπτου. Η ανάλυση bootstrap κατέδειξε πως ο συντονισμός μεταξύ μητρικών και   βρεφικών βιολογικών ρυθμών αυξανόταν σημαντικά κατά τα επεισόδια συγκινησιακού και φωνητικού συγχρονισμού. [...]


* Βιβλιογραφική Αναφορά
Feldman R, Magori-Cohen R, Galili G, Singer M, Louzoun Y.(2011). Mother and infant coordinate heart rhythms through episodes of interaction synchrony. Infant Behav Dev., 34(4):569-77. Epub 2011 Jul 20. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...