16 Ιουν 2011

Η μουσική επηρεάζει την αντίληψή μας [ΕΡΕΥΝΑ]

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας· γνωστό. Όταν ακούμε ένα χαρούμενο ή ένα μελαγχολικό τραγούδι, η διάθεσή μας αλλάζει αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αλλαγές στη διάθεση δεν επηρεάζουν μόνο το πώς αισθανόμαστε. Επηρεάζουν και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Για παράδειγμα, βλέπουμε γύρω μας περισσότερα χαρούμενα πρόσωπα όταν είμαστε χαρούμενοι, και αντιστρόφως. 
Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Groningen (Jolij & Meurs, 2011) μελετήθηκε η δραματική επίδραση που μπορεί να έχει η μουσική στην οπτική αντίληψη.
Παρουσιάστηκαν σε 43 φοιτητές Ψυχολογίας διάφορα σχηματικά προσωπάκια ('smilies'), ενώ εκείνοι έπρεπε να αναγνωρίσουν την έκφρασή τους: χαρούμενη ή θλιμμένη. 
Ως αναμενόμενο, οι  συμμετέχοντες αναγνώριζαν με μεγαλύτερη ακρίβεια την χαρούμενη ή θλιμμένη έκφραση των προσώπων, όταν η παρουσίαση τους συνοδευόταν από αντιστοίχως χαρούμενη ή μελαγχολική μουσική. 

Παράδειγμα ερεθισμάτων που παρουσιάστηκαν σε μία δοκιμή
Ένα εντυπωσιακό, ωστόσο, αποτέλεσμα είναι πως οι συμμετέχοντες κάποιες φορές ανέφεραν πως έβλεπαν ένα χαμογελαστό πρόσωπο ακούγοντας χαρούμενη μουσική, ή ένα θλιμμένο ακούγοντας μελαγχολική μουσική, ακόμα και σε δοκιμές κατά τις οποίες δεν τους παρουσιάστηκε κανένα (!) πρόσωπο.
Κατά τους ερευνητές, 'το να βλέπει κανείς ανύπαρκτα πράγματα είναι αποτέλεσμα διεργασιών εκ των άνω στον εγκέφαλο. Η συνειδητή αντίληψη βασίζεται στις εν λόγω εκ των άνω διεργασίες: ο εγκέφαλός μας διαρκώς συγκρίνει τις πληροφορίες που εισέρχονται μέσω των ματιών με όσα προσδοκεί να δει με βάση όσα γνωρίζει σχετικά με τον κόσμο. Το τελικό αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής είναι αυτό που κάθε φορά βιώνουμε ως πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στηρίζουν πως ο εγκέφαλος χτίζει προσδοκίες όχι μόνο βάσει εμπειριών, αλλά και βάσει της διάθεσης επίσης.'

Βιβλιογραφική αναφορά:
J.Jolij, M.Meurs (2011). Music Alters Visual Perception. PLoS ONE, 2011; 6 (4): e18861 DOI:10.1371/journal.pone.0018861

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...