15 Ιουν 2011

Παιδική Αμνησία: μία διαχρονική έρευνα σε παιδιά [ΕΡΕΥΝΑ]

Το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας, της αδυναμίας μας δηλαδή να θυμόμαστε ως ενήλικες όσα ζήσαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών [βλ. παλαιότερες αναρτήσεις]. 
Μία πρόσφατη διαχρονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, ερευνά το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας σε 140 παιδιά.

Στη μελέτη, ζητήθηκε από παιδιά, 4 έως 13 ετών, να θυμηθούν τις 3 πιο πρώιμες αναμνήσεις τους. Δύο χρόνια αργότερα, ξανατέθηκε στα παιδιά η ίδια ερώτηση. Τους ζητήθηκε επίσης να προσδιορίσουν την ηλικία που είχαν όταν το κάθε συμβάν έλαβε χώρα. Οι γονείς τους επιβεβαίωσαν τα συμβάντα και έδωσαν τη δική τους εκτίμηση σχετικά με την τότε ηλικία των παιδιών τους.
Τα παιδιά που κατά την πρώτη συνέντευξη ήταν 4-7 ετών, όταν ξαναερωτήθηκαν 2 χρόνια αργότερα, ανέφεραν στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα συμβάντα ως τα 'παλαιότερα', στηρίζοντας έτσι την άποψη πως οι πιο πρώιμες αναμνήσεις των παιδιών είναι 'εύθραυστες', εξασθενούν γρήγορα και αντικαθίστανται από νεότερες με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα και όταν οι ερευνητές έδωσαν στα παιδιά στοιχεία σχετικά με τα γεγονότα που είχαν αναφέρει αρχικά, με σκοπό να διευκολύνουν την ανάσυρσή τους, τα περισσότερα παιδιά δεν φάνηκε να τα θυμόνται. Αντιθέτως, το ένα τρίτο από τα παιδιά που ήταν 10-13 ετών κατά την πρώτη συνέντευξη, περιέγραψαν το ίδιο γεγονός ως την πιο πρώιμη ανάμνησή τους όταν ερωτήθηκαν μετά από 2 χρόνια, ενώ περισσότερα από τα μισά γεγονότα που ανέφεραν ήταν κοινά και στις δύο συνεντεύξεις. 


Βιβλιογραφική αναφορά:
Carole Peterson, Kelly L. Warren, Megan M. Short (2011). Infantile Amnesia Across the Years: A 2-Year Follow-up of Children’s Earliest Memories. Child Development, 2011; DOI: 10.1111/j.1467-8624.2011.01597.x

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...