23 Φεβ 2011

Η χημεία της μουσικής απόλαυσης [ΕΡΕΥΝΑ]

O Robert Zatorre είναι ένας επιστήμονας - μουσικός που ερευνά τη σχέση της μουσικής με τον εγκέφαλο. Στην ιστοσελίδα του μπορεί κανείς να βρει ποικίλες πληροφορίες σχετικά με την έρευνά του. 
Σε μία πρόσφατη εργασία της ερευνητικής του ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, μελετήθηκε η ενεργοποίηση διαφορετικών εγκεφαλικών περιοχών και η έκκριση ντοπαμίνης (της γνωστής ουσίας που μας προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης) κατά την ακρόαση μουσικής (πολλές άλλες φυσιολογικές αντιδράσεις μελετήθηκαν επίσης). 


Μεταφράζω από την περίληψη του δημοσιεύματος:
Η Μουσική, ένα αφηρημένο ερέθισμα, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ευφορίας και επιθυμίας, αντίστοιχα αυτών που εμπλέκουν το ντοπαμινεργικό σύστημα του ραβδωτού σώματος του εγκεφάλου. Με χρήση Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων [PET] σε συνδυασμό με ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, εντοπίσαμε ενδογενή έκκριση ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα, κατά τις στιγμές της προσμονής και της κορύφωσης της συναισθηματικής ανάτασης που προκαλεί η ακρόαση μουσικής. Για να μελετήσουμε την χρονική πορεία της έκκρισης ντοπαμίνης χρησιμοποιήσαμε μαγνητική τομογραφία με τα ίδια ερεθίσματα και τους ίδιους συμμετέχοντες / ακροατές, και εντοπίσαμε μία λειτουργική αποσύνδεση: ο κερκοφόρος πυρήνας (caudate) συμμετείχε πιο ενεργά κατά την προσμονή της ευχαρίστησης ενώ ο επικλινής πυρήνας (nucleus accumbens) συμμετείχε περισσότερο κατά τις στιγμές κορύφωσης της συναισθηματικής αντίδρασης στη μουσική.  Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πως η έντονη ευχαρίστηση που βιώνουμε ως απόκριση στη μουσική μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η προσμονή μίας αφηρημένης ανταμοιβής μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση ντοπαμίνης σε μία ανατομική οδό η οποία διαφέρει από αυτή που σχετίζεται με την κορύφωση της ίδιας της ευχαρίστησης. Τα αποτελέσματα αυτά εισφέρουν στην επεξήγηση του γιατί η μουσική αποτελεί τόσο υψηλή αξία σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Στην ιστοσελίδα του Robert Zatorre μπορεί κανείς να ακούσει τα μουσικά ερεθίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες του.
Δείτε επίσης μία πολύ καλή ανασκόπηση της έρευνας αυτής από τον Jonah Lehrer


Βιβλιογραφική αναφορά:
Valorie N. Salimpoor, Mitchel Benovoy, Kevin Larcher, Alain Dagher, Robert J. Zatorre (2011) Anatomically distinct dopamine release during anticipation and experience of peak emotion to music, Nature Neuroscience, Vol. 14, No. 2. (9 February 2011), pp. 257-262.
http://www.nature.com/neuro/journal/v...


Supplementary Text and Figures
http://www.nature.com/neuro/journal/v...

NeuroPod is the neuroscience podcast from Nature
http://www.nature.com/neurosci/neurop...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...