17 Ιαν 2011

Temple Grandin - Thorkil Sonne: Ο κόσμος χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά [ΒΙΝΤΕΟ]

Μία Αμερικανίδα ζωολόγος και ένας Δανός επιχειρηματίας μιλούν για τον αυτισμό και αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο ο κόσμος χρειάζεται τα 'αυτιστικά μυαλά'...
Την Temple Grandin την είχα 'πρωτογνωρίσει' μέσω του Oliver Sacks (δείτε παλαιότερες αναρτήσεις [1], [2]), στο βιβλίο του 'Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη' (Εκδόσεις Άγρα) και στη συνέχεια είχα θαυμάσει τη σκέψη και τον δυναμισμό της στο βιβλίο της 'Τα ζώα σε μετάφραση (Εκδόσεις Polaris) μέσα από το οποίο μας ωθεί να δούμε τον κόσμο μέσα από τη δική της, διαφορετική ματιά, τη ματιά ενός αυτιστικού ατόμου (και των ζώων!).
Στο ακόλουθο βίντεο η εκρηκτική Temple Grandin, διδάκτωρ Ζωολογίας, μιλά για τη λειτουργία του μυαλού της και για την ικανότητά της να 'σκέφτεται με εικόνες'. Μία ικανότητα η οποία, όπως δηλώνει, τη βοηθά να λύνει προβλήματα που τα 'φυσιολογικά' μυαλά αδυνατούν να λύσουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, όπως δηλώνει, ο κόσμος χρειάζεται τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού...




Μπορείτε να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους (view subtitles).
[Ιστοσελίδα της Grandin όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ίδια, για τα βιβλία και την έρευνά της]


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Τους λόγους αυτούς φαίνεται πως τους γνωρίζει πολύ καλά και ο Thorkil Sonne, ο ιδρυτής και διευθυντής μίας πολύ επιτυχημένης εταιρείας στη Δανία, που εξειδικεύεται στον ποιοτικό έλεγχο λογισμικού: η Specialisterne   είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με αυτισμό.
Όταν ο μικρότερος γιος του Lars διαγνώσθηκε στα 3 του χρόνια με αυτισμό, ο Sonne, τότε τεχνικός διευθυντής μίας εταιρείας λογισμικού, κατέρρευσε. Λίγο αργότερα πήρε την απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε ο Lars να έχει ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα του παιδιά. Σύντομα κατάλαβε πως ο γιος του, παρότι αυτιστικός, είχε πολλά χαρίσματα: εξαιρετική μνήμη, αντίληψη των λεπτομερειών, εμμονή με την τελειότητα -χαρακτηριστικά πολύ κοινά μεταξύ των αυτιστικών.
'Έμαθα πως οι περισσότεροι έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους 'κοινούς' ανθρώπους - θέλουν να εισαχθούν στην εργασιακή αγορά και να τους σέβονται για την προσωπικότητα και τις δεξιότητές τους. Είδα ανθρώπους με αυτισμό να έχουν τόσες πολλές ικανότητες, που οι [φυσιολογικοί] υπάλληλοι δεν έχουν, οι οποίες θα τους έκαναν δυσεύρετους στον εργασιακό τομέα. Για παράδειγμα έχουν πολύ καλή μνήμη, πολύ δομημένο τρόπο εργασίας, πρωτότυπο τρόπο σκέψης, πάθος για τη λεπτομέρεια και μπορούν να κάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες με αμείωτο ενθουσιασμό', λέει ο Sonne.
To 2004 υποθήκευσε το σπίτι του και ίδρυσε την Specialisterne. Σήμερα η εταιρεία έχει 35 υπαλλήλους που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και ετήσια έσοδα 2 εκατομμυρίων δολαρίων (!). 
Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Sonne έκανε ένα ακόμα βήμα: δώρισε όλες τις μετοχές της εταιρείας στο Ίδρυμα Specialist People Foundation (μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος). Σκοπός της οργάνωσης αυτής είναι η εκπαίδευση νέων με αυτισμό, η διάδοση της ιδέας του για ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, η εφαρμογή του project αυτού και σε άλλες χώρες και, τελικά, η εργασιακή αποκατάσταση τουλάχιστον 1.000.000 ατόμων. Δηλώνει πως δεν θα σταματήσει να προσπαθεί αν δεν πετύχει τον στόχο αυτό.
Ήδη εταιρείες και ιδρύματα από περισσότερες από 55 χώρες έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί του για να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή της ιδέας του...


Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τα ακόλουθα βίντεο...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...