8 Δεκ 2010

ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ: Μπορείς να κερδίσεις τον χιμπατζή; [ΕΡΕΥΝΑ - ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα εντυπωσιακό βίντεο, μία πρωτότυπη έρευνα...
Οι ερευνητές Inoue & Matsuzawa (Curr Biol 17:23; 2007) έδειξαν πως o νεαρός χιμπατζής Ayumu θυμόταν με ακρίβεια της τάξης του 79%, τη θέση και τη σειρά πέντε αραβικών αριθμών μεταξύ του 1 και του 9, όταν αυτοί παρουσιάζονταν σε τυχαία διάταξη για μόνο 210ms σε μία ηλεκτρονική οθόνη αφής και στη συνέχεια καλύπτονταν από λευκά τετραγωνάκια (βλ. βίντεο στη συνέχεια) Κανένας από τους ανθρώπους που έλαβε μέρος στη δοκιμασία αυτή δεν προσέγγισε τον βαθμό ακριβείας του χιμπατζή.
Ενώ η διαφορά στην απόδοση μεταξύ ανθρώπων-χιμπατζήδων είναι εμφανής στα αποτελέσματα αυτά, η έρευνα είχε ένα πολύ σημαντικό μεθοδολογικό λάθος: Ενώ ο Ayumu είχε εξασκηθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα στη δοκιμασία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν δεν είχαν την ίδια εμπειρία.
Μεταγενέστερη έρευνα των Silberberg & Kearns(Animal Cognition 12:2; 2007) έδειξε πως όταν δύο άνθρωποι εξασκήθηκαν στη δοκιμασία μνήμης των Inoue &Matsuzawa (2007), τα επίπεδα απόδοσής τους ήταν αντίστοιχα με αυτά του χιμπατζή Ayumu.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι, τα ευρήματα των Inoue & Matsuzawa (2007) σχετικά με την μνήμη των χιμπατζήδων παραμένουν εντυπωσιακά...(Δείτε το βίντεο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτεστε...